.

„Убеден съм, че Върховният съвет или Постоянният световен съвет, събран единствено, за да се грижи за всеобщото благополучие, ще постигне своята свята цел преди края на този ХХ в.!”

септември 1918 г.

инж. Никола Димков

 

---> Кой е инж. Никола Димков?

 

Никола Димков е роден на 6 декември 1859 година в голямото българско село в Серско - Горно Броди, тогава в Османската империя (днес Ано Вронду, Гърция) като трето дете в семейството на видния горнобродчанин Димко Халембаков – част от известен и тачен възрожденски род. Учи в началното училище в родното си село и в Пловдивската гимназия, която завършва с отличие. В 1880 година е изпратен от директора на Пловдивската гимназия да учи инженерство във Висшия технически институт в Шалон сюр Марн, близо до Париж. Още като студент има редица патенти, някои от които внедрени. В 1883 година завършва института за три години, вместо стандартните пет. Преподавателите му предлагали да остане на научна работа в университет в Париж, но той им отказал и се завърнал в новоосвободена България.

 

Установява се в Свободна България и работи в българското министерство на пътищата и съобщенията като ръководил Главна дирекция на железниците, по-късно участвал в правителствена комисия за договаряне и доставка на кораби за военноморския флот. Участва в проекта за свързване на железопътната линия Виена - Цариград между Вакарел и Белово, където предлага изобретение за предпазване на работниците по влаковите композиции. Поради икономически причини изобретението му бива отхвърлено, но през следващите години то бива закупено от държавни и частни субекти от Германия, Англия, Франция и Италия.
Установява в Цариград и придобива известност с проект за автоматично скачване на параходна композиция. И това изобретение е отхвърлено лично от султан Абдул Хамид, а Димков трябвало да бъде “арестуван”. След продължително време на укриване сред българската колония в града и след като и това изобретение бива закупено от предприемчиви европейци от Англия, Италия и Франция, името на Димков бива изчистено.

 

Дълги години се подвизавал като откривател: има записани световни патенти за технически изобретения - стикове за вагони, механизми за товарене-разтоварване на насипни товари и пр. Необикновено предприемчив, той се озовава в Цариград и основава там фабрика за подкови и клинци - индустрия, чието значение съвременният човек не може да си представи, но която навремето си многократно е била споменавана и възхвалявана в европейския печат. С финансовата помощ на състудента си от Париж Стоян Данев открива фабрика за производство на подкови като внедрява своето изобретение за автоматично конвейерно изработване на подкови. От неговото изобретение за автоматично, конвейерно изработване на подкови, върху които се движи цялата теглителна сила на времето, се заинтересува тогавашният министър-председател Тодор Бурмов. Той издейства на Никола Димков държавен заем от 20 000 златни лева и става равностоен съдружник в цариградската фабрика за подкови "Инженер Никола Димков и компания". Също така неговата фабрика е първата за времето си, в която Димков въвежда дизелови, а по-късно и електрически мотори.

 

Способен машинен инженер, обладаващ висока култура, владеещ много западни и източни езици, Димков бил уважаван и търсен от всички. Признат водещ българин, покровител на онеправданите, защитник на унизените, хуманист и филантроп по убеждение, Димков не преследвал единствено личното обогатяване. Грижата за работниците във фабриката била негово неизменно задължение. Всички машини били обезопасени и неуките работници без страх боравели с тях. За работниците той създал на свои разноски трапезария и им раздавал безплатно работни дрехи.

 

Цариградските българи го избрали за съветник на Екзарх Йосиф I като член на Българската екзархия в Цариград и участва активно в живота на българската колония в града. Обявен е за почетен гражданин на османската столица. Жени се за скопянката Екатерина Трайкова в Цариград.

 

Интересувал се и от история - успял да откупи от Турция архивни материали, между които били и тези от съдебния процес срещу Васил Левски.

 

Неговият жизнен път завършва на 30 март 1937 г. в Цариград по нелеп начин като бива блъснат от автомобил. На погребението присъства цялата българска колония в града. (На снимката - Инж. Никола Димков на 70 години).

 

Никола Димков е вуйчо на известния български лечител Петър Димков.

 

Официално честване в България на инж. Никола Димков се извършва за пръв път по случай 130-годишнината от рождението му, в Благоевград на 24.10.1989 г. През 2009 г. се навършиха 150 г. от рождението на този бележит и известен българин.

 

 

 

 

© 2009 - | www.nd.sofimun.org | Всички права запазени!

инж. Никола Димков - Кампания на международна фондация СОФИМОН и сдружение НОСБ

Тази интернет страница е създадена от студио “СветЪ Дизайн”